niedziela, 22 stycznia 2017

Sałatka wegańska z octem balsamicznym i miodem

Dzisiejszy przepis zawdzięczam mojej mamie, która zrobiła mi tę sałatkę na urodziny. Jest przepyszna, a z racji tego, że w skład jej wchodzą orzechy, można się nią najeść.


Składniki:
- 2 garści rukoli
- 4 suszone pomidory z oliwy
- kilka pomidorków koktajlowych
- 6-10 oliwek (u mnie nadziewane papryką)
- 5 orzechów włoskich lub innych (pasują również brazylijskie, nerkowca, pini bądź ziemne)
- łyżka octu balsamicznym
- łyżeczka miodu

Sposób przygotowania :
Na talerz wyłożyć umytą i osuszoną rukolę. Pokroić oliwki na 3 części, świeże pomidorki i suszone pomidory wedle uznania. Rozłożyć rozdrobnione orzechy i wyżej wymienione półprodukty na rukoli. Następnie połączyć ocet balsamiczny z miodem i podgrzewać do rozpuszczenia. Mieszać dopóki mieszanina nie osiągnie gęstej konsystencji. Sałatkę polać powstałym sosem.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz